Kattenhotel Van Blitterswijk

Exclusieve vakantie opvang en Katten Trimsalon 

Welzijn en gebitsverzorging

Mondhygiëne voor de kat


Gebitsproblemen bij de kat zijn een veel voorkomend, maar vaak niet (h) erkend probleem.

Wist u dat katten al op jonge leeftijd problemen kunnen krijgen aan het gebit en bij senioren wordt het zelfs regelmatig gezien.

Tandsteen is een aandoening die bij de kat al vanaf een jaar of twee/drie kan optreden. U merkt dit aan een onprettige lucht uit het

bekje en/of u kunt het zien aan verkleuringen van de tanden en roodheid of bloeden van het tandvlees wat als gevolg loszittende tanden en kiesjes kan hebben.


Tandsteen kan leiden tot ontstekingen waarbij tanden en kiezen verloren kunnen gaan. Dit veroorzaakt niet alleen pijn en ongemak bij het dier, ook kan het ernstige schade aanrichten aan nieren en hartkleppen als een bacteriële infectie afkomstig van het gebit verder het

lichaam in trekt.


Een gebitscontrole laten uitvoeren bij uw dierenarts is geen overbodige luxe.  Een slecht gebit, pijn in het bekje, resulteert vaak in minder tot  niet meer eten (het valt u bijvoorbeeld op dat de kat de brokjes ineens laat staan, en/of hij/zij eet alleen nog natvoer) vaak is er sprake van gewichtsverlies.


Een dier met tandproblemen hoeft niet altijd uit het bekje te ruiken maar dat neemt natuurlijk niet weg dat eetlustvermindering, gewichtsverlies of een nare lucht uit de bek van uw huisdier altijd reden is voor een bezoek aan uw dierenarts.